Van bij toeval ontdekt product tot de eerste CO² neutrale vloer.


Tegenwoordig wordt linoleum naast in de zorg en het onderwijs ook toegepast in ruimtes die niet alleen een functionele vloer vereisen, maar ook nog eens mooi moeten zijn. Het gevolg: de ontwikkeling van nieuwe kleuren en dessins. Maar ook de groeiende interesse van consumenten voor de toepassing van een linoleumvloer in hun woning.

We zijn te gast in één van de 13 fabrieken van Forbo, in Assendelft. Udo Weijkamp, directeur verkoop & marketing, leidt ons rond. Udo werkt al 23 jaar bij Forbo en dat bevalt hem heel goed. ‘Het mooie is dat mijn kantoor zich ook in de fabriek bevindt. Samen met mijn team van marketing- en verkoopcollega’s sta ik op deze manier heel dicht bij de productie.’ Dat blijkt ook wel wanneer we door de fabriek lopen, iedereen kent Udo.

‘Het product linoleum is per toeval ontstaan toen de Schot Frederick Walton ontdekte dat lijnolie en zuurstof op elkaar reageren.’ vertelt Udo. ‘Bij verschillende proefnemingen met lijnolie zag Walton dat lijnolie de eigenschap heeft een vel te vormen wanneer het blootgesteld wordt aan zuurstof, vergelijkbaar met verf. Het lukte de Schot niet er een goed product van te maken. Het patent op het product wordt in 1899 gekocht door de Zaanse ondernemer P.H. Kaars Sijpesteijn uit Krommenie. Hij tekende een contract met Walton voor de vervaardiging in licentie van linoleum in Krommenie. Een jaar later werd de Nederlandsche Linoleumfabriek geopend en ging de productie van het linoleum van start.’

Linoleum is helemaal natuurlijk.

Het hoofdbestanddeel van linoleum is lijnolie dat gemaakt wordt van het lijnzaad van de vlasplant. Samen met hars uit naaldbomen wordt dit 24 uur lang gekookt in grote ketels. Hieruit ontstaat het ‘linoleumcement’, het bindmiddel, dat wordt gestort in grote bakken waarna het ongeveer een week moet rusten. Deze massa wordt vermengd met de vulmiddelen: houtmeel en kalk. Ook worden er pigmenten toegevoegd om het linoleum kleur te geven. Udo: ‘Deze minerale pigmenten zijn afkomstig van over de hele wereld, een deel wordt zelfs nog gemaakt in verfmolen De Kat, op de Zaanse Schans.’

lees het hele artikel hier


"Het materiaal is slijtvast, niet kapot te krijgen en eenvoudig schoon te maken. Tel daarbij de talloze kleuren en dessins bij op en je hebt de perfecte stijlvolle vloer voor jouw woning. "