Hier wordt tapijt gemaakt.


Om te zien hoe tapijt wordt gemaakt nemen we een kijkje in de tapijtfabriek in Blokzijl waar onze leverancier Van Besouw zijn gebreide en geweven tapijten laat produceren. Er worden minder strekkende meters verkocht, maar het blijft een populair product. Een product met een arbeidsintensief én ambachtelijk productieproces.

Tapijtleverancier Van Besouw staat bekend om de katoenen tapijten. In de fabriek in worden talloze klossen met katoenen draden op nauwkeurig afgestelde machines tot rollen tapijt van 50 meter gebreid. Henk: ‘Wij zijn de enige leverancier die katoenen tapijten op de breimachine laat produceren. De katoenen tapijten worden gebreid omdat dit productieproces zorgt voor een duurzame kwaliteit. En daarnaast zorgt het breien ervoor dat de pool onregelmatig is waardoor er een schrijvend effect ontstaat. Dit unieke product is ontworpen door designer Benno Premsela.' Het tapijt wordt gebreid van klossen ecru kleurig garen, in een later stadium wordt de kleur op het tapijt gezet. ‘Het instellen van de machines kost veel tijd, dat vereist een goede planning. Wanneer een machine is ingesteld op een bepaald tapijt, kun je er niet zomaar een ander tapijt op maken. Het instellen van de machines gebeurt met de hand en is precisiewerk, een waar ambacht.’

Naast katoenen tapijten worden er in de fabriek in Blokzijl ook wollen tapijten gemaakt. Hiervoor wordt een andere techniek gebruikt, namelijk weven. Henk: ‘Het weven is een heel ander proces dan breien. Bij deze productietechniek worden eerst draden gespannen waartussen de wol wordt geweven.’ Ook voor deze techniek geldt dat het met veel nauwkeurigheid moet gebeuren. Wanneer er een draad losschiet stopt de machine vanzelf. Henk: 'De losgeschoten draden moeten opgespoord worden en zo snel mogelijk hersteld worden anders ontstaat er een open poolruimte.'

Een mooi ambachtelijk product.

Het is behaaglijk, comfortabel, voelt warm aan, dempt geluid, zorgt voor een goede akoestiek in huis en voelt zo fijn als je ’s morgens je bed uit stapt. Tapijt, gemaakt van duizenden draden wol of katoen is een bijzonder natuurproduct.
Het woord tapijt is afkomstig van het Perzische woord ‘tafta’ dat geweven betekent. Vroeger werden tapijten geknoopt of geweven, dat was een erg arbeidsintensief werkje. Perzische tapijten worden nog steeds zo gemaakt. Tapijt wordt tegenwoordig met moderne technieken gemaakt waarvan tuften, breien en weven de bekendste zijn.

lees het hele artikel hier


"Naast kamerbreed tapijt kunnen we ook karpetten op elke gewenste vorm en maat afsnijden. Vaak wil men naast een harde vloer ook een zacht element in het interieur en daarvoor is een vloerkleed natuurlijk perfect."

Henk Beens –
Directeur sales bij Van Besouw