Dit effect heeftkleur in eenruimte

14 jan 2016

Wilt u een andere sfeer in huis? Voeg dan kleur toe. Op de wand, in de gordijnen of voor wie durft: op de vloer. Het is verrassend wat een toefje kleur kan doen. Het geeft karakter en eigenheid, zorgt voor rust en geeft een speelse twist aan de ruimte. Naast sfeer helpt kleur ook om een ruimte groter of kleiner te laten lijken.

Kleur op de muur

Kleuren hebben invloed op de manier waarop we de grootte van een ruimte ervaren. Om een kleine woonkamer groter aan te laten voelen, kunt u het beste gebruik maken van lichte kleuren. Het kan helpen om het plafond één tint lichter te schilderen dan de muren, om zo een ruimtelijker gevoel te creëren. Een lambrisering van verf, helemaal hip anno 2016, zorgt voor een knusser gevoel als u een hoog plafond heeft en geeft meer diepte aan de woonkamer. Heeft u een laag plafond, dan kan een lambrisering meer lucht geven. Wilt u dat een schouw een blikvanger wordt? Geef ‘m dan een mooie kleur of kies voor een opvallend behang. Door tinten uit dezelfde kleurenfamilie, zoals verschillende tinten groen, met elkaar te combineren, krijgt u een ton-sur-ton effect. U creëert dan eenheid en het blijft toch speels.

Beeld: Rice voor Eijffinger, behang 359063

Kleurrijke vloeren

Tapijt is geschikt voor het benadrukken van bepaalde ruimtelijke aspecten. Kiest u voor een donkere kleur tapijt, dan zal dat zorgen voor een knus gevoel. Immers, donkere kleuren komen op u af en zorgen dat een ruimte kleiner aanvoelt. Mooi als u hoge plafonds heeft en wat meer sfeer wilt aanbrengen in de kamer. Een lichter tapijt laat een ruimte juist groter lijken. Houd wel rekening met natuurlijk licht. Een kamer op het noorden, waar sprake is van koel licht, vraagt om warme kleuren. Koele tapijtkleuren zoals grijs, blauw of groen werken het beste in een ruimte op het zuiden of westen met veel warm licht. Bovenstaande geldt ook voor vloeren in het algemeen. Met name met linoleum kunt u qua kleuren alle kanten op. Het is een praktische en onderhoudsvriendelijke vloer en u kunt kiezen uit uitgebreide collecties. En daar helpt jouw binnenhuisadviseur u graag bij uiteraard.

Kleur voor de ramen

Of u kiest voor kleurrijke raambekleding hangt af van uw wensen. Stem de kleur van uw gordijnen in ieder geval af op de rest van het interieur. Wederom geldt: heeft u een kleinere kamer, kies dan voor lichte raambekleding. Gaat het om een grote ruimte? Dan zijn donkere kleuren een aanrader. Wilt u een statement maken dan kunt u kiezen voor raambekleding in een felle kleur. Accessoires met kleurverloop zijn nog steeds helemaal in. Die trend kunt u terug laten komen voor de ramen. Gordijnen en muren met dégradé zorgen voor een fris gevoel in een interieur.