Zo kiesje dejuiste gordijnen

Slogan logo Dat is een goed idee!

Gordijnen zijn echte sfeermakers in huis. Maar ook praktisch: ze isoleren, verduisteren en zorgen voor extra wooncomfort. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen? Lees onze tips in deze blog. Ben je geïnspireerd geraakt? De gehele maand mei 2020 ontvang je korting op gordijnstoffen van onze topmerken Kobe, Eijffinger en Artelux!

Hogere ruimtes vragen om dubbele plooien

Kies je voor een gordijn met een lengte van 200 cm of hoger, dan is een stof met een dubbele plooi aan te raden. Het geeft een rijke uitstraling aan de ruimte. Zou je voor een enkele plooi kiezen dan zijn er geen plooien meer te zien aan de onderkant van het gordijn en valt de stof minder mooi. Voor gordijnen met een dubbele plooi is 20% tot 25% meer stof nodig. Lees alles over plooien op ons blog.

Passend bij je interieur

Denk bij het aanschaffen van gordijnen ook aan de rest van je interieur. In oude huizen staan geplooide stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen goed passen bij nieuwbouw. Heb je een uitgesproken visgraatvloer, dan kun je de gordijnen beter effen houden, terwijl een rustige basis goed aangevuld kan worden met gordijnstoffen voorzien van een dessin of patroon. We schreven al eerder over de magische driehoek van vloer, wand- en raambekleding.

Meet ruim in

Houd er rekening mee dat gordijnstof kan krimpen. Laat de gordijnstof daarom ruim inmeten. Wil je zeker weten dat de ramen goed worden opgemeten, laat dit dan doen door een van onze stoffeerders. Krimpen kun je voorkomen door de gordijnen niet zelf te wassen, maar chemisch te laten reinigen. Krimp kan ook komen door de luchtvochtigheid in je huis. Met name linnen gordijnen zijn hier gevoelig voor.

Voering is een goede investering

Gevoerde gordijnen hebben veel voordelen: ze isoleren, zijn duurzaam, werken verduisterend en zijn comfortabel. Doordat dit type gordijn isoleert, levert dat op de lange termijn een besparing op de energierekening op. Gevoerde gordijnen hebben een langere levensduur, omdat de dikkere stof minder snel verkleurd door (zon)licht. De gordijnen hebben een verduisterend effect en zijn daarom geschikt voor de slaapkamer en andere ruimtes waar je het donker wilt hebben.

Gordijnen maken een ruimte groter óf kleiner

Als je groot woont en sfeer wil creëren in huis, dan kan dat heel makkelijk met gordijnen! Gordijnen in een donkere tint of met een opvallend dessin zorgen voor een knus en behaaglijk gevoel. In een kleinere kamer is het juist verstandig om gordijnen met veel kleur en drukke dessins te vermijden. Ga voor effen en kies het liefst een transparante stof. Tip: gordijnen tot op de grond staan eigenlijk altijd het mooist en suggereren een hogere en dus grotere kamer.

Het ophangsysteem is bepalend voor de uitstraling

De manier waarop gordijnen worden opgehangen, is bepalend voor het totaalplaatje. Kies je voor een rails, roede, lussen of ringen? Best lastig! Goede voorlichting kan helpen bij je keuze. Onze stylisten weten hier alles van en kunnen je helpen om het juiste ophangsysteem te vinden dat past bij je interieur. Lees meer over roeden en ringen in een eerder verschenen blog.

Laat je adviseren over gordijnen

Gordijnen zijn echte sfeermakers en hebben veel functionele eigenschappen. Zie de aanschaf daarom als een investering en kies voor gordijnen die je mooi vindt. Kies ook voor het juiste ophangsysteem, want niets is vervelender dan gordijnen die niet goed sluiten of stroef dichtgaan. Wij helpen je daar uiteraard graag bij! Kom in de maand mei 2020 naar onze winkel en krijg de 5e meter kado op gordijnstoffen van Kobe, Eijffinger en Artelux! Bekijk hier onze lopende acties.