Gordijnen enLuxaflex schoonmaken

Als u die prachtige gordijnen of mooie raamdecoratie heeft hangen, wilt u er ook zo lang mogelijk van genieten. Er hangt tenslotte best een prijskaartje aan! Voor bijna al onze producten geldt: goed bijhouden met een plumeau of stofvanger, zodat stof geen kans krijgt. Als u bij ons raambekleding of gordijnen koopt, komt het onderhoud aan de orde en krijgt u in veel gevallen een wasvoorschrift mee. Heeft u toch nog vragen, dan bent u altijd welkom. In deze blog zetten we alle onderhoudstips voor u op een rij.

Gordijnen wassen

Veel van onze gordijnen zijn gemaakt van mooie synthetische stoffen zoals Trevira. Deze stoffen hebben een prachtige uitstraling en zijn probleemloos zelf te wassen. Voor lange gordijnen geldt dat u bij ons de wasvoorschriften meekrijgt of dat ze later opgevraagd kunnen worden. Als u de gordijnen zelf graag zelf wilt wassen, adviseren wij om de gordijnen niet te groot te maken. Kies bijvoorbeeld sneller voor een stel (aan beide kanten van het raam) in plaats van één groot stuk (aan één zijde van het raam). Hierdoor zijn de stoffen minder groot en beter handelbaar in de wasmachine. Was de gordijnen altijd één voor één, namelijk: hoe minder gordijnen in de trommel, hoe beter. Hang ze meteen op, zodra de wasmachine klaar is. De meeste kreuk ontstaat door een te hoge centrifugestand en het is veel werk om die lange lappen te strijken. Kijk uit met de warmteknop op uw strijkbout, want voordat u het weet, plakt de stof eraan vast.

Zo reinigt u producten van Luxaflex®

De stof van zowel Luxaflex® Duette® als Luxaflex® Plissé Shades is niet van de boven- en onderbak te scheiden. Ter voorkoming van grondige vervuiling kunt u de Duette® en Plissé regelmatig afstoffen met een plumeau of een handstofzuiger op een lage stand. Zit er een vlek in de stof? Neem dan zo snel mogelijk af met een zachte spons, lauwwarm water en eventueel een niet-synthetisch wasmiddel. Let op: Duette® en Plissé stoffen met een gemetalliseerde achterzijde mogen niet met water worden afgenomen, omdat hierdoor de gemetalliseerde laag aangetast kan worden.

Regelmatig afstoffen met een plumeau of met een stofzuiger op een lage stand is in de meeste gevallen voldoende om de Silhouette® en Facette® Shades schoon te houden. Het antistatische 100% Trevira CS garen zorgt ervoor dat de Facette® Shades langer vuilvrij blijven. Vuil en de meeste vlekken kunnen verwijderd worden met een vochtige doek of door het gordijn onder te dompelen in een bad met een mild (niet synthetisch) schoonmaakmiddel. Let op: laat de bovenbak niet nat worden. Vervolgens met water uitspoelen en in volledig neergelaten stand met de lamellen gesloten laten drogen. De Silhouette® en Facette® Shades kunnen niet gestreken worden.

Luxaflex® Jaloezieën zijn gemakkelijk te reinigen door allereerst de lamellen te sluiten en vervolgens met een plumeau, zachtharige kwast of een zachte doek stof af te nemen. Wanneer de lamellen erg vuil zijn, kunt u deze het best afnemen met een vochtige doek. Ook kunt u gebruik maken van een stofzuiger op de laagste stand. Grotere oppervlakken kunt u zachtjes schoonspuiten en daarna goed laten drogen. Let op: wanneer de stalen bovenbak van de jaloezie niet goed droog is, bestaat de kans dat deze gaat roesten.

Het doek van uw Luxaflex® Rolgordijn is voorzien van een beschermende anti-statische laag. Vuil en stof hebben minder vat op rolgordijndoek dan op normaal textiel. Vlekken dienen evenwel snel behandeld te worden. Let op: gemetalliseerde stoffen en rolgordijnen uit de Expressions Collectie mogen niet met water in aanraking komen, omdat hierdoor het doek aangetast kan worden.

Vouwgordijnen hebben het grote voordeel dat u ze zelf kunt wassen. De stof kan volledig van het systeem af, waarna u het zelf in de machine, uiteraard met het juiste wasvoorschrift kunt wassen. Let op: alleen als de stof geen tot weinig katoen, linnen of viscose bevat. Deze stoffen hebben een groot risico op krimp. De baleinen (stokken die de stof strak houden) passen er dan niet meer in. Kijk voor meer informatie op de website van Luxaflex.

Stofvrij

Stof die langere tijd op de raamdecoratie zit, blijft op den duur plakken en dat kost veel meer moeite om eraf te krijgen. Dat geldt ook voor vlekken die niet meteen zijn verwijderd. In dat geval adviseert Luxaflex om hun producten ultrasoon te laten reinigen. Een prijzige oplossing, maar daarna is uw raamdecoratie weer als nieuw.

Bovenstaand advies is met zorg opgesteld. Niettemin kunnen wij geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de resultaten van de reiniging. Kijk voor meer informatie op: Luxaflex.

De Binnenhuisadviseurs

Onze gediplomeerde stylisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken. Ze zijn dé specialist op het gebied van vloeren en wand- en raambekleding. We helpen u bij het maken van de juiste keuzes, bieden 100% maatwerk zodat u echt krijgt wat u wilt en een zorgeloze service. U vindt bij ons alle bekende A-merken en een prachtig en scherp geprijsd huismerk, genaamd NL Label. Loop eens binnen in de winkel en laat u inspireren.