Kies je vloer: deverschillen tussen linoleum vinylen pvc

Ben je toe aan een nieuwe vloer? Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat het aanbod overweldigend kan zijn. Marmoleum, linoleum, pvc en vinyl, je hebt er vast van gehoord, maar wat zijn nu de eigenschappen van deze vloeren en waarin verschillen ze van elkaar? En hoe zit het met de prijsverschillen? We leggen het graag uit zodat jij de vloer kunt kiezen die het best bij jouw woonwensen past!

Linoleum of marmoleum

Linoleum staat ook wel bekend als marmoleum. Marmoleum is eigenlijk een merknaam, het is linoleum dat wordt geproduceerd door de Nederlandse fabrikant Forbo en dus een oer-Hollands product.

Samenstelling

Linoleum wordt gemaakt van lijnzaadolie, kurk, hars en jute en is dus een natuurlijk product. Linoleum is daarnaast ook nog eens heel duurzaam omdat de vloer helemaal uit duurzame grondstoffen bestaat en biologisch afbreekbaar is. Het grootste deel van de vloer bestaat uit lijnzaadolie en er wordt bij de verbouwing van de vlasplanten geen gebruik gemaakt van pesticiden.

Onderhoud

Naast duurzaam is linoleum ook nog eens heel praktisch en onderhoudsvriendelijk. Een linoleumvloer kan goed tegen een stootje en is gemakkelijk schoon te houden met een stofwisser of stofzuiger. Wanneer er vloeistoffen op de vloer terecht komen is dat geen probleem: even schoonmaken met een dweil of doekje. Met professionele reinigingsproducten kun je de vloer daarnaast nog extra schoonmaken.

Montage

Linoleum is verkrijgbaar in een klik-variant of een gelijmde variant. Beiden vereisen een effen ondervloer voor een strak resultaat. Vanwege de eigenschappen van de vloer is linoleum zeer geschikt voor natte ruimtes als badkamer, toilet en keuken. Voor deze ruimtes wordt wel de gelijmde variant aangeraden.

Prijs

Prijzen voor linoleum lopen uiteen tussen de €30,- en €40,- per vierkante meter.

Vinyl

Samenstelling
Een vinylvloer is soepel en verend en bestaat uit meerdere lagen kunststof waaronder een sterke toplaag en een transparante beschermlaag. Een vinylvloer is meestal 4 meter breed en daarom zonder naden te leggen.


Onderhoud

Een vinylvloer is gemakkelijk in onderhoud. Je kunt de vloer het best schoonmaken met een stofzuiger of stofwisser. Daarnaast verkoopt Jouw Binnenhuisadviseur professionele producten om de vloer extra schoon te maken en te beschermen.


Montage

Een vinylvloer is relatief dun en wordt direct op de ondervloer gelijmd of verwerkt. Daarom is het van groot belang dat de ondervloer volledig glad is, anders is elk korreltje of andere oneffenheid direct zichtbaar. Wij raden aan dit niet zelf te doen, onze professionals nemen je alle zorgen uit handen en zorgen voor een spiegelgladde vloer. Vanwege de eigenschappen van de vloer is vinyl zeer geschikt voor natte ruimtes als badkamer, toilet en keuken.

Prijs

De prijzen van de betere vinylvloeren variëren van €20,- tot €30,- per vierkante meter. Het leggen van vinyl is daarnaast over het algemeen voordelig.

PVC

Samenstelling
Een PVC-vloer bestaat voornamelijk uit kunststof, maar de huidige dessins en structuren zijn haast niet meer te onderscheiden van een houten of betonnen vloer. Een PVC-vloer is ongeveer 3 millimeter dik en bestaat uit meerdere lagen waaronder een sterke toplaag en een transparante beschermlaag. Bij PVC-vloeren heb je de keuze uit de zogenaamde klik-variant en de gelijmde variant. Een gelijmde variant voelt vaak gladder aan en is een stuk stiller dan de klik-variant.

Onderhoud

Een PVC-vloer is gemakkelijk in onderhoud. Je houdt de vloer schoon met de stofzuiger of bezem, de vloer heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Wel is het aan te raden de vloer regelmatig te dweilen. Jouw Binnenhuisadviseur verkoopt vaak de NL Label vloerreiniger, hiermee krijg je de vloer mooi schoon. Let er wel op met het dweilen dat je de dweil niet te vochtig maakt, overmatig veel water doet de vloer geen goed.

Montage

Kies je voor de klik-variant, dan is het mogelijk om de vloer zelf te leggen. Wel vraagt een PVC-vloer te allen tijde om een zeer gladde ondergrond, de vloer zal dus eerst geëgaliseerd moeten worden. Dit kun je het beste door een professional laten doen. Je kunt ook kiezen voor de gelijmde variant. Hierbij adviseren wij een van onze professionals in te schakelen.

Prijs

De prijzen van NL Label PVC vloeren liggen tussen de €30,- en €50,- per m2 excl. montage.

Wil je nog meer informatie over de verschillende soorten vloeren of wil je de verschillen zien en voelen? Kom naar de winkel of maak een afspraak voor persoonlijk interieuradvies bij ons in de winkel, dan nemen we uitgebreid de tijd om jou de verschillende vloeren te laten zien!