Zo haal jemeer daglicht inhuis

Het is zomer dus we genieten extra lang van het daglicht. Dat is fijn, want wist je dat daglicht veel vitamine D bevat en dat we dat nodig hebben voor onze weerstand? Daarnaast maakt zonlicht gelukkig en geeft het je energie? Lekker veel licht in huis is dus heel belangrijk! Maar, voelt je huis ondanks de stralende zomerzon toch donker? We delen in dit blog onze tips voor een licht huis.

Allereerst een lesje natuurkunde: daglicht heeft een richting. Voor je huis geldt dat de richting van het licht van buiten naar binnen gaat. Kijk dus eens hoe je ervoor kunt zorgen dat er zoveel mogelijk licht naar binnen kan stromen en haal belemmeringen weg door bijvoorbeeld de boom voor het raam te snoeien of de vensterbank op te ruimen.

Lichte tinten

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar door de muren en het plafond licht te verven maak je een ruimte direct een stuk lichter. Wit is natuurlijk een goede keuze, maar je kunt ook voor een andere lichte kleur verf kiezen. Bijvoorbeeld nude- of pasteltinten, zoals zachtroze.

Hetzelfde geldt voor de vloer: je kunt de muren en het plafond nog zo licht schilderen, maar als de vloer donker is en je hebt weinig daglicht in de ruimte, dan blijft de kamer donker. Het is dus belangrijk om ook een lichte vloer in de kamer te leggen. Bijvoorbeeld een lichte tint marmoleum of een lichte houten vloer. Wel een donkere vloer? Kies dan bijvoorbeeld voor een licht vloerkleed om het geheel op te frissen.

Spiegels

Spiegels reflecteren het licht en je kunt deze functie goed benutten door ze op de juiste plek te plaatsen. Bijvoorbeeld naast een raam zodat binnenvallend daglicht gereflecteerd wordt waardoor de ruimte een stuk groter én lichter oogt.

Voor de ramen

Dat zonwering het licht juist tegenhoudt betekent niet dat raambekleding je huis donker maakt. Er zijn veel oplossingen waarbij je toch voldoende licht binnen kunt laten én van privacy kunt genieten. Het top-down bottom-up systeem voor Plissé Shades of Duette® Shades bijvoorbeeld. Helemaal open, alleen de boven- of onderzijde open of ergens in het midden. Met het top-down bottom-up systeem creëer je de perfecte balans tussen privacy en natuurlijke lichtinval.

Of het innovatieve MegaView™ systeem dat gebaseerd is op 25 millimeter brede horizontale jaloezieën. Wanneer de jaloezieën gesloten zijn zien ze er hetzelfde uit als normale jaloezieën. Bij het MegaView™systeem wordt een technologie gebruikt waardoor twee lamellen als het ware aan elkaar ‘plakken’ tijdens het openen. Hierdoor wordt de ruimte tussen 2 lamellen dubbel zo breed en kan er, wanneer de jaloezieën geopend zijn meer daglicht binnen komen.

Wil je graag gordijnen? Kies dan voor een luchtige, lichte stof. Bijvoorbeeld katoen of linnen. Door de gordijnen op de juiste manier op te hangen kun je ervoor zorgen dat ze het daglicht niet belemmeren binnen te vallen wanneer de gordijnen open zijn.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw huis (licht)er te maken? Kom dan langs in de winkel om de mogelijkheden te bekijken en je te laten adviseren: maak een afspraak.